praktijk & reacties

Bedankt voor de ontzettend leuke, leerrijke en inspirerende cursus! De lessen zijn een perfecte mix van theorie (niet te veel of te moeilijk) en praktijk. Vera is niet alleen een zeer ervaren en getalenteerde fotografe, maar ook een hele bevlogen lesgever en coach, die het beste in iedereen naar boven brengt! Op een paar lessen tijd is er een hele nieuwe wereld voor me open gegaan!

Rachel, CC Aartselaar, Hoe fotografeer ik?, voorjaar 2022


Een pracht van een leerkracht, zeker als ze lacht. Dit is Vera haar portret, in beeld en woord gezet. Haar oog voor kunst is heel bijzonder: een doodgewone stad wordt één en al wonder, scherp of stemmig gefotografeerd. Enthousiast heeft ze ons alles geleerd! Techniek en trukjes, maar ook inzicht in de weerkaatsing van het licht. We moesten wel in het donker noteren, wat we thuis allemaal moesten proberen: resolutie, diafragma, sluitertijd, belichtingscompensatie en isogevoeligheid. Rare cijferlogica: hoog betekent klein want, besef wel, dat het allemaal breuken zijn! Aan ieders toestel gaf ze tijd. Problemen of vragen, niets dat ze vermijdt. Een grondige analyse van onze foto’s was wel spannend: is er iets loos? Dan herhaalde ze de les met veel plezier en tekende nog eens alles helder op papier. Ze heeft een hart voor leersmart. “Stap voor stap. Het komt wel goed!” Zo hielden we moed. Mensen met een fototoestel in de hand, zijn gelukkiger, dat stond zo in de krant! Dan is het wel fijn te hebben geleerd hoe je zo’n toestel hanteert! Vera, we hebben het echt gewaardeerd!’

Bie, Aarschot CC Gasthuis, Basiscursus digitale fotografie, oktober 2019


Ik volgde bij jou de cursus straatfotografie. Het was zo leerrijk, praktijkgericht en vooral inspirerend. De foto’s van onze uitstap naar Oostende koester ik. Het was de kers op de taart.

Miranda, CC De Werf Aalst, Straatfotografie, najaar 2020


Ik heb al heel wat fotocursussen gevolgd met Vera Cammaer als lesgeefster en ik blijf telkens weer teruggaan voor een volgende sessie. Wat een positieve lesgeefster, wat een aanstekelijk enthousiasme en in elke foto ziet zij positieve elementen. Haar commentaar is steeds opbouwend en dat geeft zin om door te gaan.

Kathleen, CC Beringen


In april 2022 volgende ik de tweedaagse cursus analoge zwart-wit fotografie bij Vera. Het was een zeer leerrijke en interactieve cursus. De tweede dag stond geheel in het teken van het ontwikkelen en afdrukken van de gemaakte foto’s, hetgeen voor mij de eerste keer was dat ik – gewend als ik normaliter ben aan digitale fotografie – zelf een rolletje ontwikkelde en een aantal foto’s afdrukte, daarbij op deskundige en enthousiaste manier begeleid door Vera. Zeker voor herhaling vatbaar.
 
Serge, CC Strombeek-Bever, Analoge zwart-wit fotografie, voorjaar 2022

Vele cursisten van Vera Cammaer kunnen alleen maar getuigen hoe ze hen leert zien en leert vastleggen wat op het eerste zicht niet opvalt en zo continu bijdraagt tot steeds sterkere foto’s.  De sterkte van Vera bestaat er vooral in om door haar lessenreeksen heen de cursisten praktisch te laten toepassen van wat in elke les werd geleerd. De volgende les begint dan steeds met een gedetailleerde bespreking van sterkten, zwakten en verbeterpunten van elke ingeleverde foto.  Hierbij kan iedereen putten uit de rijke ervaring en belezenheid van Vera, leren we van elkaar en worden onze beelden steeds sterker.

In die zin was en is de basiscursus “Digitale Fotografie” van Vera voor vele cursisten een beklijvende ervaring. Haar aanpak maakt dat de basiscursus geschikt is voor iedereen, zowel voor starters als voor meer ervaren amateurs.  Ze leert iedereen om meer uit hun toestel te halen dan ze voorheen voor mogelijk hielden.  Die eerste ontmoeting stimuleerden velen om bij Vera aanvullende cursussen te volgen : fotobewerking, reisfotografie, natuurfotografie, portretten, dierenfotografie, straatfotografie, … of te participeren in fotoprojecten en tentoonstellingen.

De inventiviteit van Vera om haar cursisten te stimuleren om steeds nieuwe domeinen uit te diepen vormt een voortdurende bron van plezier en verrijking. Velen zijn dan ook opgelucht dat CC De Werf in 2022-23 deze onderbroken lessenreeksen terug op het programma geplaatst heeft.

Johan, enthousiast cursist sinds 2016


Sinds 2014 volg ik workshops in de Werf, en meer bepaald bij Vera. Ik zette schoorvoetend mijn eerste stappen om mijn digitale camera beter te leren kennen en sinds die eerste workshop is mijn camera mijn trouwste vriend geworden. Bij elke nieuwe cursus of workshop aarzel ik niet om mij in te schrijven want de lessen zijn een verrijking. Vera heeft een eigen stijl van doceren en een eigenzinnige kijk op fotografie maar moedigt de fotograaf in de student aan. Ze motiveert en geeft telkens opbouwende commentaren bij de foto’s die besproken worden. Daarom keer ik ook steeds terug en ben ik blij dat er opnieuw workshops fotografie georganiseerd worden.

Vera was ook mijn mentor bij mijn afstudeerproject Portfolio aan het Kisp in Gent. Een jaar lang begeleidde ze me. Het was en is nog steeds fijn om zo enthousiast aangemoedigd te worden!

Els, cursist sinds 2014


We hebben de basiscursus fotografie gevolgd in 2019. Voor mij was dat vooral omdat ik een reflexcamera had gekregen, maar altijd met automatische instellingen fotografeerde. Ik wou de mogelijkheden van mijn toestel beter leren kennen. Ik heb mijn man, die vroeger slechts zelden foto’s nam, overtuigd om met mij mee te gaan. 

De cursus voldeed perfect aan onze verwachtingen. We leerden de belangrijkste instellingen kennen, en via leuke oefeningen leerden we ook welke effecten kunnen bereikt worden door de juiste instellingen te gebruiken.

Dit alles werd nog eens extra ingeoefend op de gezellige daguitstap naar Brussel.

Na deze cursus is ook mijn man gebeten door het fotografie-virus. We genieten nu van onze gezamelijke hobby, en hebben sindsdien ook de cursus ‘hoe fotografeer ik’ gevolgd, deelgenomen aan de foto- uitdagingen en aan de fotogeheimen rond Lisette Model.

Het leukste aan fotograferen en aan de cursussen van Vera is dat je leert om op een andere manier te kijken naar de dagdagelijkse dingen. Absoluut een verrijking!

Greet en Joel, cursisten sinds 2019


‘Veel geleerd op korte tijd! Nu niet meer op automatische piloot maar met durf en de nodige kennis op de P, AV en TV stand! Bedankt voor de leerrijke lessen en leuke uitstap naar Antwerpen.

Kristel, CC Aartselaar, Basiscursus digitale fotografie, april 2019


Selectie van uitstap ‘Fotografen delen hun geheimen’ 2019

De cursus ‘fotografen delen hun geheimen’ is een korte en intensieve cursus waarbij het ontdekken van nieuwe creatieve ideeën en eventueel daarbij het ontwikkelen van een eigen visie aan bod komen.

Op de praktijkdag van deze cursus in CC De Werf (december 2019) hebben we niet alleen de fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren bezocht in het Fotomuseum. Maar hebben nadien de koude en het grijze weer getrotseerd om prachtige foto’s te maken in moeilijke omstandigheden aan het nieuwe Havenhuis aan de dokken van de haven van Antwerpen.

Hierbij een selectie met van elke deelnemer één foto. Alle foto’s behalve één foto zijn gemaakt op de uitstap.

  • Dirk De Bruecker

Fotouitstappen:

Fotouitstappen zomer 2022 naar Pellenberg/bierbeek; Verbeke Foundation en Luik

  • foto: Nicole Pieters / Luik

Fotouitstap 9 januari 2022

  • foto: Vera Cammaer

Fotouitstap 2 februari 2020

Het is altijd een uitdaging om een foto uitstap te organiseren in de winter. En zoals steeds, was deze dag niet anders. Grijs, koud, regenachtig weer. Plaats van afspraak, Brussel Zuid met wandeling naar het Vossenplein, Marollen en Vorst en een bezoek aan de tentoonstelling van Francesco Neri in Fondation A Stichting. Hieronder staat een selectie van de foto’s van Catherina Lobben, Dirk De Bruecker, Guido Uyttersprot, Karen Dormaels, Lut Uvin, Myriam Schoonjans, Vera Cammaer, Willy Huygens en Willy Verbinnen.

  • Willy Verbinnen

 


Fotografen in actie…

1 reply on “ praktijk & reacties ”
  1. Enkele jaren terug 3 cursussen gevolgd bij Vera in CC de werf Aalst en héél veel van opgestoken. Vera geeft telkens een zéér goede uitleg en gaat geen enkele vraag uit de weg. Maakt ook niet uit met welke camera je werkt, ze zal je steeds bijstaan wanneer je op zoek bent naar de juiste instellingen. Ook de uitstappen naar Gent, Brussel…waren telkens een leerrijke ervaring waar ik veel van opgestoken heb. Bedankt Vera dat ik nu niet meer op de automatische stand hoef te fotograferen….en dat ik nog steeds op de startpagina van je website mag liggen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.