Onderweg

fototentoonstelling: Onderweg

CC De Werf, tentoonstelling van 03/02 t.e.m. 20/05/2017

Iedereen is altijd onderweg. Van de ene kant van de stad naar de andere kant. Onderweg met de bus of de trein, langs huizen, als toerist naar verre landen of gewoon dichtbij… De redenen om onderweg te zijn, zijn bijna onuitputtelijk.

Maar onderweg zijn, kan je ook ruimer interpreteren. Is een baan die opgebroken wordt niet onderweg naar een nieuw uiterlijk? En is de voetbalploeg aan het trainen om weer in eerste klasse te geraken? Zijn dieren niet ook onderweg? Is de spin onderweg naar haar prooi of pendelen de honden met hun baasje langs dezelfde paden op de dagelijkse wandeling?

Is elke beweging die we maken niet een verplaatsing? En wat als ‘onderweg’ zijn, nu eens een fase is in het leven of een confrontatie tussen het buitenleven en de stad, tussen stilstand en beweging? Elke fotograaf van het project ‘onderweg’ heeft de titel anders ingevuld. Namelijk op zo’n manier dat het fotograferen zelf een “onderweg zijn” was naar de tentoonstelling.

Naast de eigen fotoreeksen zijn we ook in Aalst gaan zoeken naar een gemeenschappelijk thema. Fietsknooppunten zijn niet enkel kruispunten waar fietsen elkaar kruisen. Elk knooppunt ziet er anders uit: een metalen brug, een drukke baan, een café dichtbij of een oude spoorweg. Elk knooppunt over 10 gemeenten verspreid in Aalst werd telkens op 9 verschillende manieren gefotografeerd.


De 9 deelnemende fotografen:

Bart Wynant

titel: Mag ik binnenkomen?

Misschien denkt de bewoner wel: een vreemde voorbijganger een foto laten maken in de voordeur is één ding… maar gun ik hem ook een blik achter de gevel?

Carine De Schryver

titel: Aalstoerist

Nog nooit werd er zoveel gereisd. Wat als je zelf een toerist bent? Onderweg in de stad, ontdek je meer over de stad en jezelf.

Chris Bruyland

titel: Sporen

Onderweg zijn laat zijn sporen na, zichtbaar of niet zichtbaar, aanwezig of fotografeerbaar. Zoals Robert Capa reeds zei:’ De beelden zijn er al. Het volstaat ze te registreren.’

Els Verschuere

Onderweg is zien

Langs de weg

geen route, geen plan

alleen het moment.

Guido Uyttersprot

titel: Tweeluiken

Uitwerken van contrasten, vooral tussen platteland en stadsomgeving met als theam “onderweg” en gepresenteerd onder de vorm van tweeluiken.

Iwein Backaert

titel: Nor den Iendracht

“Iendarcht” heeft zijn trouwe supporters. van het ene veld naar het andere, van het clublokaal naar het café… Om daar wat moed in te drinken om des te luider aan te moedigen.

Lut Uvin

Titel: Go with the flow

Onderweg naar:

vrijheid, voortbestaan, vriendschap, liefde,…?

Onderweg naar de essentie van het leven!

Silke Lemant

titel: Ring onder constructie

Aalst kent de laatste jaren een ware transformatie. Eén van de grootste bouwwerven is de tunnel onder de ringlaan. De maatschappelijke druk van zo’n bouwwerf is enorm. Hoe is het om te leven op deze plek? Deze reportage stopt niet maar eindigt als de werken eindelijk klaar zullen zijn…

Simonne Jacobs

titel: De fotograaf onderweg

Onderweg, van de stad naar den buiten,

over beton, asfalt, grint, gras of kassei,

onderweg met mensen jong en oud

te voet, met fiets, auto of bus?


  • mag ik binnen komen?