analoge fotografie

Velen zijn het al wat vergeten, maar nog niet zo lang geleden was fotograferen een tijdrovende bezigheid. De analoge fotografie kon niet meteen op tegen de snellere digitale fotografie. En toch, sinds kort is de analoge fotografie terug. Men herontdekt de kwaliteit van de foto’s, het ambacht en het werken in de donkere kamer, of gewoon het vinden van een analoge camera en wat film.

In de cursussen analoge fotografie maak je kennis met het fotograferen in zwart/wit met een analoge camera. Nadien komt het proces van ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer. Het analoge proces leert je wat werken met licht echt betekent.

een poort naar zwart/wit fotografie

De basis van de zwart/wit fotografie:

van filmrol tot je eigen afgewerkte foto

Zelf je foto’s afdrukken? Zelf een film ontwikkelen? Wie weet heb je dat al altijd willen doen en ken je iemand die nog wel ergens een analoge camera heeft liggen… In deze cursus kan je het allemaal leren. Bij de meeste analoge camera’s ga je zelf het diafragma, sluitertijd en zelfs belichting regelen. Nadien komt het spannende proces om in het volledige duister je film op te spoelen en nadien te ontwikkelen. Tot slot ga je die mooie negatieven afdrukken op echt mooi fotopapier. Wij zorgen voor het nodige materiaal, en jij, voor die mooie foto’s!

De cursus bestaat uit 3 avonden en 1 dag (donkere kamer).

Reportage van les in de donkere kamer:

  • Voorbereiding van het ontwikkelen van zwart/wit film.

Foto’s grotendeels gemaakt door Jaya De Cock.

Interesse? In het najaar 2022 plannen we een nieuwe workshop. Voor informatie en data, mail naar vera.cammaer@fotoexit.be


Camera obscura:

zelf een camera maken en nadien ontwikkelen

Het maken van een camera obscura is helemaal niet moeilijk. Het laat je toe om met wat fotopapier, een eenvoudige lichtdichte doos al te fotograferen. Nadien gaan we het resultaat ontwikkelen. Ofwel ontdek je een nieuwe manier van fotograferen, ofwel ga je beter je digitale fotocamera begrijpen!

De cursus bestaat uit 2 lessen of 1 dag.


Fotogrammen maken:

Het maken van fotogrammen is een manier om zonder camera speciale beelden te maken in een donkere kamer. Een techniek die ideaal is om eens te proberen wat je allemaal kan maken met een aantal gebruiksvoorwerpen, belichtingstijden en speciale effecten met ontwikkelaar en fixeer op fotopapier.

De cursus bestaat uit 1 dag.